Soorten tango

De Argentijnse tango bestaat niet enkel uit één dans, maar heeft verschillende stromingen welke allemaal hun eigen danspassen, danshoudingen en ritmes hebben. De Argentijnse tango is een vergelijk spel tussen beide partners waarbij de danshouding erg belangrijk is. Deze dient namelijk stabiel te zijn zodat de dame goed kan worden gestuurd en de heer goed kan aanvoelen. Naast de open danshouding kent de tango ook de gesloten danshouding waarbij de dame sterk voorover leunt, waarbij het lijkt alsof zij om zou vallen indien de man er niet zou zijn.

Er zijn verschillende soorten tangomuziek dus er bestaan ook verschillende soorten tango. Iedere soort heeft zijn eigen ritme, muziek en danspatronen. Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende soorten tango.

Argentijnse tango

De Argentijnse tango is een langzame dans en heeft een zeer uitgebreid patroon aan dansvariaties waarbij het vooral gaat om de voegen en het 'benenwerk'. Het moeilijke aan deze dans is het moeten leiden van de dame en het sturen van de bewegingen. De dans wordt gekenmerkt door de elegante bewegingen en het samenspel tussen de partners, wat samen voor een mooie dans zorgt.

Tango wals

De tango wals lijkt veel op de Weense wals, maar kenmerkt zich door een meer geaard, melancholischer en ritmisch gevarieerder karakter. Het basisritme van de dans is vrij langzaam, want alleen op de eerste tel van de driekwartsmaat wordt er gedanst. Tijdens de tangowals wordt er niet constant gedraaid, maar worden er rechte passen afgewisseld met verschillende draaiende passen.

Milonga

De vorm Milonga is een vrolijke en snelle voorloper van de tango waardoor er een soort 'huppelend' effect onstaat. Het gaat bij deze dans dan ook om het plezier in het spelen met het ritme door middel van richtingsveranderingen en kleine, snelle passen die ervoor zorgen dat de dans één groot plezier uitstraalt.

Neotango

De Neotange bestaat sinds 2000 en wordt gekenmerkt door het gebruik van invloeden uit andere muziek- en dansstijlen en elektronische instrumenten. De muziek heeft een duidelijk aanwezig ritme en is hierdoor veel moderner.