Tango versieringen

Tango versieringen

Als beginnende tango danser heeft u het druk met alle tango figuren in goede banen te leiden. Maar wanneer u de dans iets meer onder de knie heeft, komt er een moment dat u de dans wilt verfraaien met versieringen (adornos). Adornos zijn kleine toevoegingen waarmee de dans er mooier uitziet en ook fijner aanvoelt, maar zo'n versiering geeft ook invullen aan uw eigen expressie. Zowel leider als volger kunnen versieringen toepassen. Benieuwd welke tango versieringen geschikt zijn voor beginners? U leest ze hieronder.

Lapiz

Bij de lapiz wordt er met de teen een soort krul getekend op de dansvloer. De lapiz kan variëren van een kleine versiering van enkele tellen tot een grote boog waarmee de leider als het ware de vloer 'schoonveegt' voor de vrouw om haar de volgende stappen te kunnen laten zetten. Verder kan de lapiz dienen als overbrugging van een pauze of als inleiding/onderdeel van een figuur en zowel leider als volger kunnen de dans met de lapiz versieren.

Golpecito

Bij de golpecito wordt er met de vrije voet gedurende een tango figuur of pauze tussen de stappen één of meer tapjes gegeven op de vloer. De golpecito wordt door leiders ook wel eens gebruikt om moeilijke figuren meer in de maat van de muziek te houden.

Caricia

De caricia is een sensuele tango versiering die uitsluitend wordt uitgevoerd door vrouwen. Er zijn twee soorten caricia's te onderscheiden, namelijk de lustrada en de castigada. Bij de lustrada streelt de dame met haar vrije voet het standbeen van de leider en bij de castigada streelt de dame haar eigen standbeen.

Terug naar overzicht