Tango lessen

Ook u kunt de Argentijnse tango leren! Net zoals bij muziek hoeft mooi, goed en plezierig dansen zeker niet ingewikkeld of virtuoos te zijn. De Argentijnse tango de salon is zelfs goed nieuws voor mensen die slecht zijn in het onderhouden van danspassen! De nadruk bij deze dans ligt namelijk op improviseren, want het uit de mouw schudden van voorgeprogrammeerde tangopassen en combinaties maken u als solodanser eerder saai en voorspelbaar dan interessant. 

De lessen

In tangolessen ligt de nadruk op de vaardigheden die u nodig heeft om zo snel en zo goed mogelijk in tango salons (milongas) uit de voeten te kunnen:

  • Connectie: in het tangodanspaar, met uzelf en met de andere tango dansers op en rond de dansvloer;
  • Expressie: improvisatie, interpretatie van de tangomuziek en elegantie;
  • Culturele context: het land van de tango Argentinië, de geschiedenis, kennis van muziek, poëzie etc.

 

Wilt u zo snel mogelijk de dansvloer op? Privélessen bieden de mogelijkheden om heel gericht te werken aan individuele ontwikkelpunten, kwaliteiten en wensen zodat u met grote sprongen vooruitgaat. De ervaring leert dat privélessen de investering dubbel en dwars waard zijn. 

Met of zonder danspartner?

Het is natuurlijk erg leuk om samen met een partner naar tangoles te gaan. Maar u hoeft niet per se met een partner een tangoles te volgen. In de tangoles wordt, net als in de tango salons, zoveel mogelijk gerouleerd tussen de mensen die zonder danspartner komen. En omdat zowel het dansen met verschillende danspartners als het wisselen van de leidende en de volgende rol uw kwaliteit als tango danser juist ten goede komt, werkt dit op termijn zelfs beter dan in de tangoles - letterlijk - al te krampachtig vasthouden aan een danspartner!

De muziek

De muziek is bij het dansen van tango allesbepalend. Het is leidend voor de keuze van uw danspassen en het tempo en de dynamiek waarin u danst, maar kan ook bepalend zijn voor uw favoriete tango salon, veel dansers hebben namelijk hun favoriete tango-dj. Indien u dat wilt is de muziek zelfs bepalend voor de keuze van uw danspartners. Rekening houden met verschillende stijlen, orkesten, instrumenten en historisch besef van de tijd waarin de muziek geschreven is maakt uw dans veel rijker, zonder dat u daarvoor per se extra danspassen hoeft te leren!

Danstechniek en improvisatie

Danstechniek is het tweede onmisbare aspect. Uw techniek bepaalt welke passen u kan leiden en/of volgen en of dit er elegant uitziet (essentieel in tango salon). En misschien nog wel het allerbelangrijkst; of u een fijne omhelzing, abrazo, hebt. Meestal leert men één rol (leiden of volgen), maar sommige mensen kiezen ervoor om beide rollen te leren. In beginsel kan iedere leider met iedere volger dansen, ook al heeft men nog nooit samen gedanst.

Of het nu gaat om eenvoudige ‘loopjes’ (caminatas), een aanpassing in uw abrazo of een onnavolgbare oogverblindende serie passen… voor u het kan ‘dansen’ zult u het u eerst eigen moeten maken! Vaak zult u met een danspartner willen oefenen want de interactie tussen twee mensen is waar het uiteindelijk allemaal om draait bij tango. Maar veel technische oefeningen kunt u ook individueel doen; thuis, op de tangoschool of wachtend op een bus of lift. Voor het verbeteren van uw techniek bent u dus gelukkig niet altíjd afhankelijk van de beschikbaarheid van een danspartner.

Een aantal basispassen zijn de kern

U zult merken dat u door het aanleren van een aantal basispassen -en vaardigheden al heel snel een eenvoudige, maar mooie en aangename, tango kan dansen. U zult echter ook merken dat u nooit uitgeleerd bent. Al dansende kunt u de rest van uw leven blijven zoeken naar nóg meer elegantie, nóg leukere pasjes, nóg mooiere interpretaties van de muziek en een nóg fijnere omhelzing… Die zoektocht ís tango. Fysieke grenzen spelen daarbij geen allesoverheersende rol want gevoel, muzikaliteit, (levens)ervaring en improvisatietalent zijn veel bepalender voor uw kwaliteit als danser. U zal op de dansvloer in Buenos Aires en elders in de wereld dan ook mensen van 15 tot 85 jaar aantreffen, in alle soorten en maten, allemaal met hun eigen unieke beperkingen én mogelijkheden en allemaal met dezelfde passie: tango!

Ook de Argentijnse tango leren?

Via onze zoekmachine vindt u diverse bedrijven per plaats waar u de (Argentijnse) tango leert dansen zoals in het milongas (de danssalons) van Buenos Aires wordt gedanst.